Ben je ondernemer en werkt je partner mee in de zaak? Dat kan financieel aantrekkelijk zijn. Er bestaan namelijk twee fiscale regelingen hiervoor, de meewerkaftrek en de arbeidsbeloning fiscale partner. Maar hoe zit dat dan? Van belang is onder andere de beloningsgrens van € 5.000.

Minder dan € 5.000 arbeidsbeloning fiscale partner: meewerkaftrek
Wanneer u uw fiscale partner op jaarbasis minder dan € 5.000 aan arbeidsbeloning verstrekt, mag u dit bedrag niet aftrekken van de winst. Maar u kunt dan wel profiteren van een extra aftrekpost, u mag namelijk meewerkaftrek opvoeren in uw aangifte inkomstenbelasting. Hoeveel, dat hangt af van hoeveel uur uw partner meewerkt. Dit gaat van 1,25% van de winst bij 525 uur tot 4% van de winst bij 1.750 uur of meer. Let op! Voor gebruik van de meewerkaftrek dient u zelf te voldoen aan het urencriterium (minimaal 1.225 uur werken in de onderneming).

Meer dan € 5.000 arbeidsbeloning fiscale partner
Indien u uw fiscale partner op jaarbasis meer dan € 5.000 aan arbeidsbeloning verstrekt, dan heeft u geen recht meer op meewerkaftrek, maar mag u dit bedrag aftrekken van de winst. Uw partner moet dan echter dit bedrag ook meenemen als inkomsten in de aangifte inkomstenbelasting. Dit hoeft niet als de beloning minder dan € 5.000 is.

Wilt u meer informatie over meewerkaftrek en/of arbeidsbeloning aan uw fiscale partner en wat het beste is in uw situatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, wij vertellen u graag meer!